SDG - Duurzame ontwikkelingsdoelen

Op 25 september 2015 ondertekende België als één van de 194 landen de VN doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDGs), ook wel gekend als de 2030 Agenda. Wat zijn deze SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen)? Het gaat om een aantal internationale afspraken rond armoedebestrijding, klimaatverandering, verstedelijking, … die oproepen tot een integrale aanpak. Tegen 2030 moeten de 17 doelstellingen bijdragen tot een duurzame ontwikkeling die universeel, inclusief en veranderend is.

- universeel omdat de 2030 Agenda een engagement is voor zowel Vlaanderen en België als voor de landen in het globale Zuiden;

- inclusief omdat in duurzame ontwikkeling niemand vergeten wordt

- veranderend omdat de SDGs ons uitdagen om de mondiale uitdagingen anders aan te pakken.

De SDG’s richten zich naar iedereen: overheden, bedrijven, universiteiten, wetenschappelijke instellingen, verenigingen en organisaties. Maar ook burgers komen in beeld, waar ook ter wereld. Waar kan je beter beginnen dan bij jezelf, in eigen buurt en stad? Het is geen ver-van-mijn-bed-verhaal, integendeel: een toegankelijke dienstverlening voor iedereen, samen met burgers inzetten op de korte voedselketen, zoeken naar oplossingen voor de klimaatverandering … het zijn voorbeelden van hoe de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen kunnen vertaald worden naar onze omgeving.

Hoe we kunnen werken aan de realisatie van deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kan je elke keer zien in het Eikenblad. Daar vind je de kleurrijke vierkantjes terug bij de verschillende onderwerpen.

Meer info

Contact

Dienst Lokaal Mondiaal

Adres
Sociaal Huis Industrielaan 2 , 9900 Eeklo
Naar top