Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / wonen&leven / milieu&natuur / Geveltuintjes

Geveltuintjes

Het stadsbestuur wil meer aandacht besteden aan de ontwikkeling van groen- en natuurprojecten om de leefkwaliteit binnen de stad te vergroten. Naast grote projecten (Lange Moeiakker, herinrichting Heldenpark, ed.) kunnen ook eenvoudige ingrepen bijdragen tot deze verbetering. Geveltuintjes zijn hier een uitstekend voorbeeld van!

 

hoemaakikzelfeengeveltuin 

 

Wat is een geveltuin?

Een geveltuintje is een smalle groenstrook aan de straatkant, tegen een voorgevel. Zo’n tuintje maakt jouw straat groener en vrolijker. Vogels, vlinders en bijen voelen zich er thuis. Kortom, geveltuintjes verfraaien de straat en bevorderen de leefbaarheid.

Als je in Eeklo een geveltuintje wil aanleggen dan kan dat! Hoe begin je hieraan?

Eerst en vooral moet je een vergunning hebben, je kan het aanvraagformulier via de website invullen of via een aanvraagformulier die je kan verkrijgen bij de milieudienst.

  • Maak een doordachte plantenkeuze, die past bij het aantal uren zon op jouw gevel en jouw ambities inzake snoeien en gieten. Dan is de kans op succes meteen heel groot.
  • Indien de betreffende woning niet je eigendom is dan moet er schriftelijk toestemming worden gegeven door de eigenaar.
  • Er moet een duidelijke foto van de betreffende gevel + het voorliggend voetpad worden toegevoegd bij de aanvraag.
  • Bij de stadsdiensten kan er eventueel ondersteuning worden aangevraagd bij het openbreken van het voetpad en het plaatsen van de boordsteen voor het plantvak. Deze ondersteuning wordt gratis aangeboden.

Na de goedkeuring van het College van burgemeester en schepen kan je aan de slag!

 

Lijkt een geveltuintje je wel wat en wil je graag meer info, neem dan vrijblijvend contact op met de milieudienst: milieudienst@eeklo.be of 09 | 218 28 20.

 

geveltuin hoe 

 

1. Project Pussemierstraat & Roze

Vanuit de milieudienst wordt er een project opgestart om meer groen te brengen in het straatbeeld van de Burg. Lionel Pussemierstraat en de Roze. Waarom hebben we voor deze straten gekozen? Deze straten zijn drukke verbindingswegen tussen de verschillende scholen, het trottoir is overal breed genoeg en als je de stadsboompjes buiten beschouwing laat, is er weinig tot geen groen aanwezig. Het aanleggen en onderhouden van een geveltuintje vergt maar een kleine inspanning maar het kan een grijze saaie straat helemaal omtoveren tot een groene straat vol leven, waar het aangenaam vertoeven is. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op de infoavond van 3 februari, daar wordt meer uitleg gegeven over het project, er zal ook iemand aanwezig zijn van de groendienst die deskundig advies kan geven over de verschillende soorten planten.

 

2. Geveltuintjes bij heraanleg van een straat

Het aanleggen van geveltuintjes zal ook gestimuleerd worden bij de heraanleg van straten, aanleg van gescheiden riolering, en dergelijke meer. Op deze manier kunnen we naar aanleiding van werkzaamheden meteen ook meer groen in het straatbeeld brengen.

 

3. Geveltuintje in de kijker!

De familie Bonne uit de Roze 102 heeft al sinds 2003 een geveltuintje. Hun geveltuintje bestaat uit een mooie klimplant en enkele bloembakken met eenjarige planten. Per jaar besteden ze hier maar een paar uur werk aan en het resultaat mag er zeker wezen Hun geveltuintje fleurt de straat op en daar kunnen alle voorbijgangers van meegenieten!

 

geveltuin eeklo 

 

 


Zoeken