Direct naar hoofdmenu / zoekveld

duurzaam winkelen

Tomaten in de winter, boontjes uit Kenia, koeken in aparte zakjes,… Je staat er niet altijd bij stil, maar gewoon je boodschappen doen, heeft al een grote impact op het milieu. Groenten en fruit eten buiten het oogstseizoen, vraagt extra energie voor verwarmde serres, bewaring of opslag. Uit alle windstreken voeren we producten aan per vrachtwagen, per boot of zelfs per vliegtuig. Verpakkingen worden eerst gemaakt maar nadien ook gerecycleerd, opgehaald, vernietigd… Al die activiteiten zorgen voor meer CO2-uitstoot of andere milieuproblemen.

 

Hoog tijd voor iets anders! Maak kennis met duurzaam winkelen: dat is groenten en fruit eten in het juiste seizoen, kiezen voor producten uit je eigen streek en minder afval kopen. Iedereen wint erbij: jij bent zeker van lekkere, verse producten en de lokale producent is zeker van zijn afzet. Voor minder afval, betaal je ook minder aan de kassa.

 

Waarom duurzaam winkelen beter is...

 • vers en smaakvol
  lokale producten komen net uit de grond of zijn recent verwerkt. Ze vragen geen extra energie voor bewaring en zijn kakelvers. Je eet ook volgens het aanbod van de seizoenen, op het moment dat de groenten en fruit het lekkerst zijn
 • bio
  kies ook eens voor bioproducten, hierbij wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden, wat toch bijdraagt aan een gezonder en beter leefmilieu en daarmee ook gezonde en eerlijke voeding
 • afvalarm
  recht van het veld in je boodschappentas. Bespaar je al die overbodige verpakkingen. Je afvalrekening kan er alleen maar beter van worden, samen met het milieu
 • eerlijke prijs
  wat je rechtstreeks koopt bij de producent, komt hem helemaal ten goede. Er zijn geen extra kosten voor transport, distributie, verpakkingen, … Door groenten en fruit van 't seizoen te kiezen, krijg je ze bovendien aan de beste prijs
 • FairTrade
  Verder kun je ook kiezen voor FairTrade producten zodat lokale boeren in het zuiden ook een eerlijk prijs krijgen. Vooral voor producten die niet lokaal geteeld worden, zoals koffie, fruitsap, thee, chocolade (cacaobonen),wijn.. is dit belangrijk
 • klimaatbewust
  met je fiets of te voet ben je zo ter plekke. Spaar je auto voor de lange afstanden. Voedsel bewaren of koelen vraagt veel energie. Daarnaast legt het dikwijls een lange afstand af voor het in je boodschappentas belandt. Deze 'voedselkilometers' verminderen door uit eigen streek te kopen, bespaart de energie en uitstoot van ermee rond te rijden of - erger - te vliegen.

 

Wat kan jij doen?

Meer dan je denkt, want jij bepaalt wat je koopt. Kies dus bewust voor duurzame producten: van het seizoen, uit eigen streek en afvalarm.

 

Is het duurder?

Niet noodzakelijk: seizoensgroenten en –fruit zijn goedkoop (en lekker) in het juiste seizoen. En voor minder verpakkingen in je winkelkar, betaal je ook minder aan de kassa.

 

Wat doet stad Eeklo?

Op 6 mei 2010 stond de milieudienst met een stand op de wekelijkse markt waar de campagne rond duurzaam winkelen en belgerinkel nader werd toegelicht. Aan de hand van een voorbeeld werd aangetoond dat duurzaam winkelen niet alleen het afval vermindert, mar ook goed is voor je portemonnee. Het afvalarm pakket dat werd aangekocht was niet minder dan 44 % goedkoper dan het afvalrijke pakket! Er is ook gekozen voor enkele bio- (yoghurt, rijst) en fairtrade-producten (koffie). Bio en fairtrade hoeven dus niet altijd duurder te zijn, maar je draagt wel bij aan een beter milieu en eerlijke handel.

 

Je hebt ook snel 70 % minder afval als je duurzaam winkelt. Dat was meteen ook het antwoord op de wedstrijdvraag die we stelden. Uit de 52 mensen die deelnamen aan de wedstrijd werd Ann Detailleur de winnaar van een afvalarm pakket t.w.v. € 29.

 


 

logo voedselteam

 

 

 

 

 

Op 10 mei 2010 vond een workshop plaats rond voedselteams. Een voedselteam is een groep van mensen uit eenzelfde buurt die gezamenlijk verse groenten, fruit, vlees, brood, zuivel, Wereldwinkelproducten… aankopen bij producenten uit de streek. De vzw Voedselteams, die dit systeem organiseert, brengt hierover meer achtergrondinformatie tijdens een avond over eerlijke voeding uit je eigen streek. Als actieve verbruiker kan de keuken namelijk het verlengde worden van de kleinschalige landbouw en kan je kiezen voor een actieve voedselketen. Twee boeren kwamen aan het woord over hun keuze van die directe band met de verbruiker en de aanwezig konden na afloop proeven van een duurzaam boerenbuffet.

 

Oproep aan alle duurzame handelszaken of lokale producenten!

Wij willen graag beter bekend maken welke handelszaken duurzame en/of ecologische producten verkopen of welke inwoners lokaal geteelde groenten, fruit, vlees, zuivel of een ander lokaal geproduceerd product verkopen.

Ben je landbouwer en verkoop je aardappelen of eieren? Verkoop je thuis je eigen productie van aardbeien, ijsjes, zuivel, vlees, ..? Of heb je een aanbod van lokale of ecologische producten in je handelszaak? Plaats dan alle informatie op de website www.ecoplan.be!

 

Ook stad Eeklo is geïnteresseerd in Eeklose duurzame handelaars. Mail je gegevens naar de milieudienst en ook op de website van Eeklo wordt je handelszaak als duurzame handelszaak vermeld.

 

 


milieudienst

Stadskantoor

Industrielaan 2

9900 Eeklo

 

tel. 09 218 28 20

e-mail: milieudienst@eeklo.be 

milieuambtenaar: Ben Caussyn

 

Eeklo op Facebook - @stadEeklo op Twitter

open elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en op woensdag van 14 tot 16 uur 

 

 

Grote kaart


Zoeken