Direct naar hoofdmenu / zoekveld

ondernemen

ondernemen klein

 

 

Eeklo als economisch centrum? Jij als ondernemer helpt mee!

Heb je na 1 maart 2016 een drankafnameovereenkomst ondertekend? Volg de verplichte opleiding.
Informatie


Eeklo als economisch centrum? Jij als ondernemer helpt mee!

Eeklo behoudt het evenwicht tussen aandacht voor de detailhandel in het kernwinkelgebied en de diversiteit aan bedrijven op (nu nog) twee industrieterreinen aan de rand van de stad. Ondernemend Eeklo wordt op geregelde tijdstippen onder de aandacht geplaatst. De uitreiking van de THEO-awards (Trofee Hedendaags Eekloos Ondernemen) is ondertussen al één van dé evenementen van het jaar. Dit evenemtn wordt om de 2 jaar georganiseerd.

 

Eeklo werkt verder aan zijn economisch profiel. Op korte tot middellange termijn komen er een drietal industriezones bij: bijkomende zones aan Kunstdal en aan Nieuwendorpe en een nieuw industrieterrein in Balgerhoeke, langs de expresweg N49. 

 

Tegelijkertijd worden de winkels en de detailhandel in het centrum niet uit het oog verloren. Eeklo heeft vele winkels in het centrum en een winkelcentrum Krüger in de Stationsstraat. De Dag van de Klant in september is een grandioos succes; de zomerbraderie krijgt een nieuwe impuls en wordt tot Zomershopping omgedoopt. De wekelijkse markt op donderdagvoormiddag, met meer dan 80 marktkramen, is een trekpleister voor de regio. Enkele keren per jaar is er een markt met een beetje meer: de 1 mei Avond- en Tamboermarkt, de jaarmarkt (tien dagen na Pinksteren) en de Dag van de Markt (eind juni).

De verschillende dekenijen en de horeca slaan geregeld de handen in mekaar om de winkelende bezoeker een extraatje te bieden. Uiteraard speelt het feel-good-gevoel bij het winkelen en terrasjes-zitten een grote rol. Vandaar dat het wachten is op de ring die de stad richting Gent moet ontsluiten, zodat het centrum meer leefbaar wordt. 

 

Ondertussen werd het parkeerbeleid al aangepakt. Naast de al bestaande betaalzones werden enkele blauwe zones ingevoerd. Op die manier is er meer rotatie in het verkeer en is er meer ruimte om te parkeren dichtbij het centrum. Bovendien kan u gratis een kleine boodschap (krant, brood,...) doen. Als u maar een kwartiertje parkeert, kan u een gratis ticket halen. 


Heb je na 1 maart 2016 een drankafnameovereenkomst ondertekend?

Dan ben je verplicht om deel te nemen aan de café-opleiding van Horeca Vlaanderen.

Het traject omvat zeven modules die in acht opeenvolgende weken worden afgewerkt:

 1. Startersopleiding, inleiding in het businessplan en gedragscode
 2. Prijszetting, up-selling en fiscaliteit
 3. Sociaal beheer voor cafés
 4. Bar Basics: Hoe organiseer ik mijn bar?
 5. Gecertificeerd Bierschenker (twee dagen)
 6. Autocontrole (HACCP): Voedselveiligheid via goede hygiënepraktijken
 7. Businessplan in de praktijk (facultatief)

 

Op het einde van het traject krijgen de deelnemers een getuigschrift als bewijs dat ze voldaan hebben aan de contractuele verplichting tot het volgen van de opleiding.


Informatie 

 

Blijf op de hoogte

Heeft u een handelszaak in Eeklo en wenst u op de hoogte te zijn van activiteiten, werken, ... in uw straat? Registreer u nu via deze fiche.

Bent u een (beginnende) ondernemer en heeft u vragen? Dan kan u alvast terecht op de digitale balie.

Hou ons op de hoogte

Maak u bekend als mogelijke leverancier voor de stad Eeklo.

Wenst u als onderneming in de bedrijvengids van deze website te staan? Vul het inschrijvingsformulier hiervoor in.

 

Wat bij hinder door openbare werken?

Sinds 1 juli 2017: Je kan gebruik maken van de hinderpremie. Belangrijk om te weten:

 • De hinderpremie is er voor kleine ondernemingen met maximum 9 werknemers die ernstige hinder ondervinden van wegenwerken voor de deur.
 • Uw zaak moet daarenboven vaste openingstijden hebben.
 • Deze premie richt zich voornamelijk op de detail handel (‘winkeliers’), de horeca en ondernemingen waarbij ter plaatse een persoonlijk en direct klantencontact is.
 • Zorg er steeds voor dat jouw adres correct wordt vermeld bij het Kruispuntbank van Ondernemingen! (dit kan vanaf nu ook online)

Dowload hier de brochure: 'Hinder door wegen werken voor uw deur?' van het Agentschap Innoveren en ondernemen

Meer informatie op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

 

 

Subsidiereglement

 

En verder

Economische raad: Een vertegenwoordiging van de Eeklose ondernemers groepeert zich in een adviesraad.
KMO / industriezone

Winkels - detailhandel

Markt in Eeklo

Verenigingen voor ondernemers

THEO's: wordt om de 2 jaar georganiseerd.

Nieuwbouw streekziekenhuis AZ Alma Ringlaan


Nachtwinkels

Om de kwaliteit van nachtwinkels in goed banen te  leiden, moeten alle nieuwe en bestaande nachtwinkels over een vestigings- en uitbatingsvergunning beschikken.

 • De vestigingsvergunning vormt de toelating om een nachtwinkel op een bepaalde plaats te vestigen.
 • De uitbatingsvergunning geeft de houder de toelating om een nachtwinkel uit te baten.

 

Alle voorwaarden kan je raadplegen in het reglement dat goedgekeurd werd in de gemeenteraad van 18 september 2017 en van toepassing is vanaf 1 januari 2018.

Reglement - aanvraagformulier - charter 

 

Leegstaand handelspand? Laat ze bestickeren! 

Heeft u een leegstaand handelspand en wil u deze graag bestickeren? Dan kan u beroep doen op een subsidie voor het maken van de stickers. U moet hiervoor voldoen aan het subsidiereglement.

 

Adviesmarkten ‘Ondernemers op een Kruispunt’

In de maand mei 2018 organiseert UNIZO met de medewerking van tal van beroeps- & sectororganisaties in iedere Vlaamse provincie de Adviesmarkten ‘Ondernemers op een Kruispunt’.

Het event is opgebouwd rond verschillende ‘kantel- en sleutelmomenten van het zelfstandig ondernemen’. De focus ligt zowel op het overlaten, stoppen of overnemen van een zaak/praktijk (fiscaal & juridisch advies, waardebepaling, personeelsproblematiek, financiering, steunmaatregelen & subsidies,…) als op eindeloopbaanproblematieken zoals starten na 50, groeien door overname/participaties, successieplanning, (einde)loopbaanbegeleiding, pensioen voor zelfstandigen, financiële toekomstplanning, eigendom- & vastgoedadvies, uitkeringen, ziekteverzekering, ...

 

Op de website www.ondernemersopeenkruispunt.com kunnen belangstellende zelfstandige ondernemers alle relevante informatie raadplegen. De bedoeling van de Adviesmarkten is over een 15-tal verschillende keuzethema’s gepersonaliseerd advies te bieden aan de bezoekende zelfstandigen, bedrijfsleiders en vrije beroepen. Deelnemers kunnen er te rade gaan bij meer dan 30 praktijkexperts  uit diverse disciplines.

 
Dichtsbijzijnde adviesmarkt voor Eeklose ondernemers: dinsdag 8 mei 2018 - KBC Artveldetoren, Kortrijksesteenweg 1100, 9000 Gent
 

 

Interessante links

Agentschap Ondernemen (www.agentschapondernemen.be)

Hinder Openbare Werken (www.vlaanderen.be/hinderopenbarewerken)

Nationale Bank van België (www.nbb.be)

 

 

 

 


Zoeken