Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Eeklo leeft! / evenementen / openmonumentendag

Open Monumentendag

 

Stoomspinnerij en weverij Tissage de la Lieve d'Eecloo

zondag 11 september 2016 - doorlopend van 10 tot 18 uur

Van De Woestijneplein 12
 
Tissage de la Lieve d'Eecloo 
 
De restanten van deze gebouwen worden opengesteld voor het publiek. In de gebouwen vindt een tentoonstelling plaats die het belang van deze site toont vanaf het prille begin in het jaar 1900 tot de teloorgang in de jaren ‘90. Tevens wordt een uiteenzetting van de herbestemming van het bedrijf uit de doeken gedaan door mensen van architectenbureau b&dp uit Assenede.


Een ander deel van de tentoonstelling gaat over het  belang van de algemene textielbedrijvigheid langsheen de Zuidmoerstraat. Er zijn ook gidsen ter plaatse om bepaalde delen van het Gebr. Van De Woestijneplein te situeren. Kortom, het is leuk om te weten waarom het zuiden van Eeklo een ideale plek was voor de productie van kledij.

MEER INFO

organisatie werkgroep Monumentenzorg i.s.m. cultuurdienst

cultuur@eeklo.be - tel. 09 218 27 28

 

 


 

Provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve

zondag 11 september 2016 - doorlopend van 10 tot 18 uur

Bus 1

 

huysmanhoeve 

Het meest markante gebouw van de Huysmanhoeve en het enige Eeklose gebouw dat nog dateert uit de Middeleeuwen is het poortgebouw. Het Plattelandscentrum Meetjesland opent slechts eenmaal per jaar de deuren van dit monument en dat is tijdens Open Monumentendag. Die dag staat ook de koeienstal van de Huysmanhoeve extra in de kijker. Deze past perfect binnen het thema ‘Herbestemming en restauratie’.

 

Het gebouw is niet geklasseerd als monument, maar heeft wel een belangrijke erfgoedwaarde. De stal is gebouwd in 1958 en was in die tijd zeer vooruitstrevend. Het gebouw is volledig gerestaureerd en doet dienst als erfgoeddepot. Bij de renovatie en herinrichting is gewerkt met respect voor de authentieke elementen van de stal. Je vindt er ook een educatieve tentoonstelling.


MEER INFO
cultuur@eeklo.be - tel. 09 218 27 28

 


Zoeken