Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Eeklo leeft! / evenementen / openmonumentendag

Open Monumentendag

 

Wie wint op de Open monumentendag

de eerste Eeklose Publieksprijs voor Stadsverfraaiing (via Facebook)

 

Breng hier je stem uit. Je kan nog stemmen tot zaterdag 9 september.

 


 

Thema Architect Louis Geirnaert

zondag 10 september 2017 - doorlopend van 10 tot 18 uur

In de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, Eeklo

Kottemstraat 1

De werkgroep Erfgoed, Landschap & Stadsvernieuwing heeft zich dit jaar toegespitst op de Oostveldwijk met als rode draad het werk van de Eeklose architect Louis Geirnaert. Hij maakte deel uit van een jonge generatie vooruitstrevende architecten die zich liet inspireren door de modernistische architectuur van o.a. Expo 58. In de jaren 1950, ’60 en ‘70 ontwierp hij tal van woningen waarbij hij experimenteerde met nieuwe methodes en materialen.
In de Oostveldwijk vinden we verschillende woningen van de architect terug. In het bijzonder in de Guido Gezellestraat waar er in 1962, 41 woningen van de hand van Louis Geirnaert zijn opgetrokken. Verschillende woningen in de Oostveldwijk en daarbuiten zullen te bezichtigen zijn tijdens de Open Monumentendag.
In de Oostveldkerk zelf wordt aan de hand van foto’s, plannen en originele schetsen uit het archief van de architect, dat uitzonderlijk voor deze tentoonstelling mocht gebruikt worden, een unieke kijk geboden op zijn meest opmerkelijke realisaties. Verder komt de bouw van de Oostveldkerk (rondleidingen voorzien) en het zwembad aan bod. Er wordt ook een mooie brochure voorgesteld over het leven en werk van de Eeklose architect.


MEER INFO

organisatie werkgroep Monumentenzorg i.s.m. cultuurdienst

cultuur@eeklo.be - tel. 09 218 27 28

 

tentoonstelling A0-1 

 


 

Provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve

zondag 10 september 2017 - doorlopend van 10 tot 18 uur

Bus 1

 

huysmanhoeve

Het meest markante gebouw van de Huysmanhoeve en het enige Eeklose gebouw dat nog dateert uit de Middeleeuwen is het poortgebouw. Het Plattelandscentrum Meetjesland opent slechts eenmaal per jaar de deuren van dit monument en dat is tijdens Open Monumentendag. Die dag staat ook de koeienstal van de Huysmanhoeve extra in de kijker. Deze past perfect binnen het thema ‘Herbestemming en restauratie’.

 

Het gebouw is niet geklasseerd als monument, maar heeft wel een belangrijke erfgoedwaarde. De stal is gebouwd in 1958 en was in die tijd zeer vooruitstrevend. Het gebouw is volledig gerestaureerd en doet dienst als erfgoeddepot. Bij de renovatie en herinrichting is gewerkt met respect voor de authentieke elementen van de stal. Je vindt er ook een educatieve tentoonstelling.

 


 

Urban in motion

zondag 10 september, 10 - 18 uur

Arme Klarenklooster, Tieltsesteenweg 22
De tentoonstelling “Urban in Motion” is een tentoonstelling ingericht in de oude kapel van het Arme Klarenklooster.
MEER INFO www.pjezunik.com

 MEER INFO
cultuur@eeklo.be - tel. 09 218 27 28

 


Zoeken