Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Eeklo leeft! / evenementen / Erfgoeddag

Erfgoeddag

zondag 23 april 2017

 

Het thema in 2017 is 'ZORG'. 

 

zorg 2017

 

Op zondag 23 april vindt Erfgoeddag plaats. Dit jaar is het thema ‘Zorg’ en kan Eeklo als zorgstad niet ontbreken. Verschillende zorg-instellingen en organisaties in Eeklo verwelkomen je die dag om zorg in al haar facetten te ontdekken en beleven.

 

 

RONDLEIDING + TENTO

Zorg & Veiligheid voor vluchtelingen

Rode Kruisopvangcentrum
Pokmoere 1
Het opvangcentrum opent de deuren op Erfgoeddag. (Ex-)Bewoners en personeel getuigen over hoe zij de opvang ervaren. Een reportage van fotografe Hilde Braet ondersteunt hun verhaal. Begeleiders gidsen samen met de bewoners de bezoekers door het opvangcentrum en de fotoreportage.
PRAKTISCH Rondleiding om 14 en 15 uur. Om 16 uur is iedereen welkom om het 15-jarig bestaan van het Opvangcentrum mee te vieren met een receptie.LEZING

Armenzorginstellingen op het Meetjeslandse platteland

Plattelandscentrum Meetjesland
Huysmanhoeve, Bus 1, Eeklo

Historicus Pieter De Reu zal het hebben over de ontstaansgeschiedenis van grote pachthoeves en de zorgstructuren op boerderijen zoals de Huysmanhoeve. Anderzijds komt ook de sociale rol van dergelijke grote hoeves aan bod en de wijzigende armenzorgverlening na de Franse revolutie. De wisselwerking tussen kleine keuterboeren en de grote herenboer wordt ook toegelicht.

PRAKTISCH De lezing start om 14.30 uur.

RESERVEREN IS VERPLICHT. GELIEVE ZICHT IN TE SCHRIJVEN VIA DIT FORMULIER  

 RONDLEIDING + TENTO

 

Zorg door en voor de Zusters van Liefde

Kloostergemeenschap Maria-ten-Doorn
Ingang via Kloosterakker
De kloostergemeenschap opent exclusief de deuren tijdens Erfgoeddag. De bezoeker krijgt een unieke kijk op hoe de zorg voor de (gepensioneerde) zusters wordt georganiseerd. Daarnaast wordt stilgestaan bij de zorginitiatieven die de zusters zelf in Eeklo hebben opgebouwd.
PRAKTISCH Geen vrij bezoek. Rondleidingen om 12.45, 14.45 en 16.45 uur. Parkeermogelijkheid in de BurggravenstraatTENTOONSTELLING

Het Gesticht: de wortels van de Heilig-Hartkliniek

STIP Eeklo, Molenstraat 36, Eeklo
VVV Eeklo


Aan de hand van oude postkaarten wordt een episode uit de bestaansgeschiedenis van de Heilig-Hartkliniek geschetst. Midden 19de eeuw werd het Gesticht van de Heilige Vincentius à Paulo opgericht.
PRAKTISCH De tentoonstelling is op Erfgoeddag doorlopend open van 10-18 uur en nadien tot 20 mei te bezchtigen in het STIP.


 

GIDSBEURT DOOR EEKLO

De geschiedenis van de Heilig-Hartkliniek

STIP Eeklo, Molenstraat 36, Eeklo
Meetjeslandse Gidsenorganisatie
In maart zal AZ ALMA, voorheen Heilig-Hartkliniek, verhuisd zijn naar haar nieuwe locatie. Met deze rondleiding gaan we nog eens dieper in op de ziekenverzorging in Eeklo door de eeuwen heen. Maak met ons een tocht langs de geschiedenis, van het middeleeuwse ‘hospitael’ en het Gesticht van de Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo tot aan de site van de campus Heilig Hart Eeklo.
PRAKTISCH Start om 11, 13.30 en 14.30 uur.
RESERVEREN IS VERPLICHT. GELIEVE ZICHT IN TE SCHRIJVEN VIA DIT FORMULIER 

 

MEER INFO

cultuur@eeklo.be

tel. 09 218 27 31 


 

De regionale brochure Meetjesland: vanaf midden maart gratis bij de bibliotheken, gemeentelijke gebouwen, toeristische diensten en bij Erfgoedcel Meetjesland.

Erfgoedcel Meetjesland – Van Hoorebekeplein 1 in Eeklo

tel. 09 373 75 96

erfgoedcel@comeet.be

www.erfgoedmeetjesland.be

 

 

 

 

 

 

cultuurdienst

Molenstraat 36 - STIP

9900 Eeklo 

 

tel. 09 218 27 28

gsm 0472/ 68 78. 98

e-mail: frederik.rogiers@eeklo.be

 

cultuurbeleidscoördinator: Frederik Rogiers

 

 

Grote kaart


Zoeken